Problemen met de weergave? Bekijk hier de webversie.

Duurzamer alternatief voor de gele zakjes


Voor onze laboratoriumdiagnostiek maken we gebruik van de afnamematerialen in de gele plastic zakjes. Jaarlijks worden er zo’n 200.000 afnamezakjes gebruikt: niet erg duurzaam. Om onze CO2-uitstoot te verminderen zijn we op zoek gegaan naar een duurzamer alternatief. Dit hebben we gevonden in de zakjes van het nieuwe materiaal PIR (Post Industrial Regeneraat)

PIR is een recyclestroom van kunststof en wordt voor 50% gemaakt uit afval vanuit de industrie, zoals snijafval of materialen met een productiefout. Hergebruik van plastic levert een bijdrage aan de vermindering van CO2-uitstoot. Voor deze zakjes komt dat neer op zo’n 40% minder CO2-uitstoot. De verwerking van gerecycled plastic vergt daarnaast minder waterverbruik en energie.

Update papierloos bloedprikken

Eerder hebben we aangegeven dat we aan het onderzoeken zijn hoe we alle aangesloten praktijken papierloos kunnen laten bloedprikken. Achter de schermen zijn we hier druk mee bezig en we geven u graag een update.

Om papierloze bloedname te verwezenlijken, gaan we LabOnline inzetten. Dit is een volledig geïntegreerd Laboratorium Informatie Systeem (LIS) dat het aanvragen van diagnostiek gemakkelijk en snel maakt. Het digitale aanvraagformulier lijkt op de papieren variant, waardoor u het gemakkelijk en snel in kunt vullen. Het is eenvoudig te openen vanuit uw HIS en u hoeft hiervoor niet nogmaals in te loggen.

Een aantal bijkomende voordelen:

  • Papierloos: Patiënten kunnen zonder aanvraagformulier bloed laten prikken. Dit draagt bij aan een beter milieu.
  • Tijdsbesparing: Patiënten hoeven niet meer langs te komen om het aanvraagformulier op te halen, prettig voor u én uw patiënten. Daarnaast maakt LabOnline het mogelijk om periodieke aanvragen te automatiseren.
  • Minder foutgevoelig: Fouten bij bijvoorbeeld het invullen of lezen van het formulier worden beperkt door het automatisch inladen van (patiënt)data.
We houden u op de hoogte van de vervolgstappen om papierloos prikken te gaan realiseren.

Uw feedback is waardevol 

Om u nog beter van dienst te zijn vragen wij u ons feedback te geven over onze informatiedeling. 

Wat vindt u van deze mail? 
Klik op de duimpjes om uw feedback te geven: 

Heeft u vragen? Neem contact op met het team Dokter&Diagnostiek
Klik hier om je af te melden voor onze nieuwsbrief.